Nauka
0

FOTO / Inžinjeri "kradu" životinjske karakteristike

Sarajevo-x.com
Urođene karakteristike životinja, ptica i insekata sve više se oponašaju u inžinjerskim projektima širom svijeta, javlja CNN.
Foto: CNN
Foto: CNN
"To je dvosmjerni proces. Što više mogućnosti imate, to možete ostvariti genijalnije i složenije ideje", ističe britanski inžinjer Simon Whiteley.

On je s kolegama razvio sonarni uređaj koji je zapravo replika načina na koji šišmiši tragaju za hranom noću.

Eho koji prave šišmiši kako bi locirali plijen u mraku je nejverovatno precizan alat za lov. Proučavajući različite vrste zvukova, Whiteley i njegov tim su našli način da ih oponašaju. Nadaju se kako će slični signali sada koristiti zaposlenima u inžinjerskim sistemima. Sad žele ovu metodologiju testirati na robotskim vozilima.

Njihova studija jedna je od mnogih koje su inspirisane onim što se dešava u prirodi.

Istraživanje noćne vizije balegara inspirisalo je tako švedske matematičare da stvore algoritam. Oni ističu da su time omogućili da videosnimci napravljeni noću budu znatno vidljiviji.

Komercijalne aplikacije mogu uključivati integrisanje tehnologije u mobilne telefone za poboljšanje funkcije fotoaparata i videa. Također, japanski proizvođač “Toyota” želi iskoristiti tu tehnologiju kako bi napravili uređaj kojim bi omogućili da vozači njihovih auta imaju bolju vidljivost noću.

U međuvremenu, američki naučnici rade na sintetičkom ljepilu, po uzoru na jednu vrstu morskog crva koji luči to ljepilo, te se nadaju da bi se ono moglo primjenjivati u bolnicama.

Ljepilo se lijepi na mokru površinu i može zamijeniti metalne igle i vijke koji se trenutno koriste za oporavak smrskane kosti.

The Eastgate Center u glavnom gradu Zimbabvea, Harareu, te 14-spratni toranju u Dubaiju, koji je u izgradnji, projektovani su na načelima na kojima termiti grade svoje humke. Cilj je bio napraviti objekte koji regulišu unutrašnju temperaturu bez potrebe za skupim sistemima grijanja i hlađenja.

Zgrade poput ovih mogu dobiti električnu energiju iz vjetra pomoću vjetrenih turbina koje oponašaju bumbarovo kretanje krilima.