Nauka
4

Institut Smithsonian svoju kolekciju čini dostupnom čitavom svijetu

Klix.ba
Većinom svojih 137 miliona eksponata sklonjenih od očiju javnosti, američki Institut Smithsonian odlučio je pokrenuti novu inicijativu 3D printanja i skeniranja, kako bi svoju ogromnu kolekciju učinio dostupnom javnosti širom svijeta.

Njihov tim počeo je praviti 3D modele nekih od ključnih eksponata najvećeg muzejskog kompleksa na svijetu. Neki od prvih 3D skenova uključuju prvi avion braće Wright, uniformu Amelije Earhart, model lica Abrahama Lincolna iz Građanskog rata... Tu su i manje poznati eksponati, poput predmeta nekadašnjih robova, topa iz 19. stoljeća i fosila vunastog mamuta. Radi se o djelićima historije za koje ljudi čuju, ali ih rijetko mogu vidjeti ili dodirnuti.

Smithsonian je sada pokrenuo novi 3D preglednik, kako bi ljudima pružio bolji pogled na eksponate, a da pri tome ne moraju ni izaći iz svojih domova. Podaci čak mogu biti preuzeti i reprodukovani pomoću 3D printera.

Direktor digitalizacije u muzeju, Gunter Waibel, kaže da muzej sada radi na redefinisanju svog odnosa sa publikom kako bi bio što interaktivniji.

Waibel smatra da pad cijena 3D tehnologije daje nove mogućnosti muzejima. Trenutno muzej izdvaja 350 hiljada dolara godišnje na digitalizaciju, a prijateljske kompanije im doniraju opremu. Muzej sada planira prikupiti 15 miliona dolara za izmještanje 3D laboratorija u svoj novi centar, gdje će moći printati svoje vlastite reprodukcije.

Nije poznato koliko će trajati stvaranje ovako velike 3D kolekcije. Digitalizacija je prioritet muzeja još od 2008. godine, ali tek je nedavno 3D skeniranje i printanje postalo pristupačno.