Tehnologija
0

Poput originala: Napravljene 3D reprodukcije Van Gogovih slika

Klix.ba
Van Goghov muzej u Amsterdam razvio je tehniku visokokvalitetnih 3D reprodukcija nekih od svojih najvrednijih slika. Navodno se radi o najnaprednijoj tehnici kopiranja ikada.

"Zaista se radi o novoj generaciji reprodukcija, budući da se radi u tri dimenzije. Ukoliko ste laik, nećete vidjeti nikakvu razliku. Naravno, ukoliko ste znalac i pogledate pobliže, primjetit ćete je", kaže Axel Rüger, direktor muzeja.

Svaka reprosukcija košta 34 hiljade dolara, a muzej se nada da će na ovaj način povećati pristup slikama.

Tehnikom 3D skeniranja do sada su reproducirane slike "Badem u cvatu" (1890.), "Žetva" (1888.), "Suncokreti", "Polje žita pod olujnim oblacima" (1890.) i "Boulevard de Clichy" (1887.). Planirani su i dalji radovi na Van Goghovim slikama.

I drugi muzeji zainteresovani su za komercijalnu upotrebu 3D tehnologije, s obzirom da se očekuje da će Van Goghov muzej na ovaj način zaraditi značajna sredstva.

"Zaista je fascinantno pokrenuti ovako ambiciozan i komercijalan projekat. Za muzeje je finansijska situacija takva da moramo razmisliti o novim proizvodima i novim načinima zarade te novim poslovnim idejama kako bi osigurali finansije", rekao je Rüger.

Replike, zvane Relievos, proizvode se u saradnji sa Fujifilmom. Zbog kompleksnosti tehnologije nazvane reljefografija, koja se razvijala sedam godina, mogu se napraviti samo tri slike dnevno. Svaka slika je označena i odobrio ju je kustos muzeja, a ograničene su na 260 kopija po slici.

Kako bi se osigurali da se replike ne prodaju kao originali, svaka je obilježena nesalomivim pečatom.