{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poput originala: Napravljene 3D reprodukcije Van Gogovih slika

25.8.2013. u 14:00
0
0
Poput originala: Napravljene 3D reprodukcije Van Gogovih slika
0
Poput originala: Napravljene 3D reprodukcije Van Gogovih slika
Van Goghov muzej u Amsterdam razvio je tehniku visokokvalitetnih 3D reprodukcija nekih od svojih najvrednijih slika. Navodno se radi o najnaprednijoj tehnici kopiranja ikada.
"Zaista se radi o novoj generaciji reprodukcija, budući da se radi u tri dimenzije. Ukoliko ste laik, nećete vidjeti nikakvu razliku. Naravno, ukoliko ste znalac i pogledate pobliže, primjetit ćete je", kaže Axel Rüger, direktor muzeja.

Svaka reprosukcija košta 34 hiljade dolara, a muzej se nada da će na ovaj način povećati pristup slikama.

Tehnikom 3D skeniranja do sada su reproducirane slike "Badem u cvatu" (1890.), "Žetva" (1888.), "Suncokreti", "Polje žita pod olujnim oblacima" (1890.) i "Boulevard de Clichy" (1887.). Planirani su i dalji radovi na Van Goghovim slikama.

I drugi muzeji zainteresovani su za komercijalnu upotrebu 3D tehnologije, s obzirom da se očekuje da će Van Goghov muzej na ovaj način zaraditi značajna sredstva.

"Zaista je fascinantno pokrenuti ovako ambiciozan i komercijalan projekat. Za muzeje je finansijska situacija takva da moramo razmisliti o novim proizvodima i novim načinima zarade te novim poslovnim idejama kako bi osigurali finansije", rekao je Rüger.

Replike, zvane Relievos, proizvode se u saradnji sa Fujifilmom. Zbog kompleksnosti tehnologije nazvane reljefografija, koja se razvijala sedam godina, mogu se napraviti samo tri slike dnevno. Svaka slika je označena i odobrio ju je kustos muzeja, a ograničene su na 260 kopija po slici.

Kako bi se osigurali da se replike ne prodaju kao originali, svaka je obilježena nesalomivim pečatom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: