Misija Chandrayaan-3
63

Indijski rover napravio "prve korake" na površini Mjeseca

D. B.
Indijski lunarni rover Pragyaan počeo se kretati površinom Mjeseca dan nakon što je Indija postala prva zemlja na svijetu koja je uspješno obavila meko slijetanje blizu južnog pola.

Pragyaan je dio historijske misije Chadrayaan-3, a na lunarnoj površini se našao nakon što je izašao iz landera Vikram i sišao niz njegovu rampu. To je uslijedilo nakon što se Indija u srijedu pridružila elitnom klubu zemalja koje imaju uspješna slijetanja na Mjesec, a to su ranije učinili SAD, Kina i bivši SSSR.

Rover je težak 26 kilograma te se nalazio u "trbuhu" landera Vikrama, a nakon što se panel otvorio, Pragyaan je iskoristio rampu da se spusti na površinu Mjeseca i započne svoju misiju, koja uključuje kretanje stijenama i kraterima te prikupljanje podataka i fotografija u svrhu slanja na Zemlju na analizu.

Pragyaan je opremljen s pet naučnih instrumenata čije cilj otkriti koji su minerali prisutni na lunarnoj površini te proučavati hemijski sastav tla. Rover će komunicirati samo s landerom, koji će potom slati informacije orbiteru iz misije Chandrayaan-2. Ovaj orbiter još uvijek kruži oko Mjeseca i upravo on će prosljeđivati podatke na Zemlju.

Indijska agencija za istraživanje svemira (ISRO) je navela da će se rover kretati brzinom od 1 centimetar po sekundi, a svaki njegov "korak" će ostaviti ISRO-ov logotip na površini Mjeseca.

Slijetanje je planirano tako da se dogodi na početku lunarnog dana, koji traje jednako kao 28 dana na Zemlji. Tako će lander i rover imati zapravo 14 dana da pomoću sunčeve svjetlosti pune svoje baterije. Kada padne noć, baterije će se prazniti, tako da će doći do prestanka rada. Zasad nije poznato da li će lander i rover "oživjeti" kada počne naredni lunarni dan.

Lander je također opremljen naučnim instrumentima koji će analizirati šta se događa na lunarnoj površini i ispod nje.

Vjeruje se da površina Mjeseca sadrži važne minerale, no glavni cilj misije Chandrayaan-3 je potraga za zaleđenom vodom. Naučnici tvrde da ogromni krateri u regiji južnog pola, koja je uvijek u sjeni, sadrže zaleđenu vodu koja bi mogla podržavati ljudsko prisustvo na Mjesecu u budućnosti. Također, mogla bi se koristiti kao gorivo za putovanja prema Marsu i drugim destinacijama.

Indija je napravila historijski uspjeh svega nekoliko dana nakon što se ruska letjelica Luna-25 srušila na površinu Mjeseca.