Utječe li na ljude?
79

Indijski naučnici otkrili novi tip koronavirusa kod dvije vrste slijepih miševa

D. B.
Dok se svijet bori protiv smrtonosne pandemije, indijski naučnici su kod dvije vrste slijepih miševa otkrili novi tip koronavirusa.

Russia Today piše da je obavljeno novo istraživanje u kojem je 25 slijepih miševa bilo pozitivno na novi tip koronavirusa nazvan BtCoV. Lokalni mediji pišu da je istraživanje provelo Indijsko vijeće za medicinska istraživanja (ICMR) te da testirani slijepi miševi pripadaju vrstama Rousettus i Pteropus, odnosno takozvanim voćnim slijepim miševima.

Slijepi miševi su pronađeni u indijskim južnim državama Kerala, Tamil Nadu i Puducherry, kao i u državi Himachal Pradesh u zapadnom dijelu Himalaja.

"Ovi koronavirusi nemaju veze s virusom SARS-CovV2 odgovornim za pandemiju Covid-19", rekla je istraživačica Pragya Yadav s Nacionalnog instituta za virologiju (NIV). Ona je dodala da nema dokaza da novi virus može utjecati na ljude.

Vrsta Pteropus je ranije bila pozitivna na virus Nipah koji je usmrtio 17 osoba 2018. godine u Kerali. Covid-19 se također povezuje sa slijepim miševima zbog sličnih virusa koje oni nose.

"Slijepi miševi se smatraju 'prirodnim izvorom' mnogih virusa od kojih su neki potencijalno opasni za ljude. Potreban je aktivan nadzor kako bi se otkrili virusi koji bi eventualno mogli uzrokovati epidemiju", rekla je Yavad.