Neuspjelo slijetanje
23

Indija pronašla izgubljeni lander na površini Mjeseca, pokušavaju uspostaviti kontakt

A. P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Indijska organizacija za istraživanje svemira objavila je da su pronašli lander Vikram izgubljen pri neuspjelom pokušaju slijetanja na Mjesec. Komunikacija sa letjelicom izgubljena je u posljednjim trenucima prije slijetanja.
Visokonapredna tehnologija lunarnog orbitera Chandrayaan 2 napravila je termalni snimak oborenog landera, a tim će sa Zemlje pokušati identifikovati njegovu lokaciju i ponovo uspostaviti kontakt.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Indijski svemirski program će biti nastavljen, iako nema velikog optimizma o šansama za ponovno uspostavljanje komunikacije, javili su tamošnji mediji.

Projekt je imao za cilj da istraži dosad neistraženo južno područje Mjeseca. Ipak, Indija ipak nije uspjela postati četvrta nacija nakon SSSR-a, SAD-a i Kine koja je uspjela meko sletjeti na Mjesec.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Još uvijek nije poznato kolika je šteta nastala na landeru kad je udario o površinu Mjeseca.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Indijci kažu da je ovo u svakom slučaju veliki uspjeh, posebno jer se misija nastavlja, budući da će Chandrayaan-2 orbiter letjeti još najmanje godinu dana oko Mjeseca i s obiljem svojih instrumenata mapirati njegovu površinu te prikupljati korisne podatke koji će pomoći i NASA-i u planiranju misije Artemis koja bi 2023. trebala vratiti ljude na Mjesec.