Indija pronašla izgubljeni lander na površini Mjeseca, pokušavaju uspostaviti kontakt

Indija pronašla izgubljeni lander na površini Mjeseca, pokušavaju uspostaviti kontakt
23
A. P.
8.9.2019. u 18:57
32
komentara
23

dijeljenja
Indija pronašla izgubljeni lander na površini Mjeseca, pokušavaju uspostaviti kontakt Foto: EPA-EFE
Indijska organizacija za istraživanje svemira objavila je da su pronašli lander Vikram izgubljen pri neuspjelom pokušaju slijetanja na Mjesec. Komunikacija sa letjelicom izgubljena je u posljednjim trenucima prije slijetanja.
Visokonapredna tehnologija lunarnog orbitera Chandrayaan 2 napravila je termalni snimak oborenog landera, a tim će sa Zemlje pokušati identifikovati njegovu lokaciju i ponovo uspostaviti kontakt.

Foto: EPA-EFE Foto: EPA-EFE


Indijski svemirski program će biti nastavljen, iako nema velikog optimizma o šansama za ponovno uspostavljanje komunikacije, javili su tamošnji mediji.Projekt je imao za cilj da istraži dosad neistraženo južno područje Mjeseca. Ipak, Indija ipak nije uspjela postati četvrta nacija nakon SSSR-a, SAD-a i Kine koja je uspjela meko sletjeti na Mjesec.

Foto: EPA-EFE Foto: EPA-EFE


Još uvijek nije poznato kolika je šteta nastala na landeru kad je udario o površinu Mjeseca.

Foto: EPA-EFE Foto: EPA-EFE


Indijci kažu da je ovo u svakom slučaju veliki uspjeh, posebno jer se misija nastavlja, budući da će Chandrayaan-2 orbiter letjeti još najmanje godinu dana oko Mjeseca i s obiljem svojih instrumenata mapirati njegovu površinu te prikupljati korisne podatke koji će pomoći i NASA-i u planiranju misije Artemis koja bi 2023. trebala vratiti ljude na Mjesec.
Prijavi grešku


Komentari (32)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...