Teška 640 tona
67

Indija danas šalje u svemir svoju najmoćniju raketu

Klix.ba
GSLV raketa (Foto: ISRO)
GSLV raketa (Foto: ISRO)
Danas je veliki dan za Indijsku svemirsku istraživačku organizaciju koja će u svemir lansirati svoju najmoćniju raketu. Raketa GSLV će uzletjeti oko 17:30 sati sa stanice u Sriharikoti.

GSLV je teška 640 tona i visoka 43,43 metra, a planirano je da njen let od oko 179 kilometara iznad Zemlje traje 16 minuta. Raketa u orbitu nosi satelit GSAT-19 koji je dizajniran za pružanje pristupa internetu, a težak je blizu 3,1 tonu.

Indijci su 2014. godine poslali u orbitu sličnu raketu od 49 metara visine, ali, kako kažu istraživači, nova raketa je kraća i mnogo snažnija.

Ukoliko misija prođe po planu, Indija će se u nosivosti koju mogu postići njene rakete moći porediti sa svjetskim silama kao što su Kina i SAD.

Foto: ISRO
Foto: ISRO

Početkom ove godine Indijska svemirska istraživačka organizacija je oborila još jedan svjetski rekord kada je u svemir lansirala raketu sa 103 satelita. Nijedna zemlja dosad nije lansirala toliki broj satelita u samo jednoj misiji.

Indija je lansiranjem ove rakete ostavila iza sebe Rusiju koja je lansirala 39 satelita u sklopu jedne misije u junu 2014. godine.