Istraživanja mu idu u prilog
0

Hoće li vam ovaj položaj zaista spasiti život u slučaju pada aviona?

Klix.ba
Putnicima u avionu često se savjetuje da u slučaju prinudnog slijetanja zauzmu takozvani potporni položaj, međutim, već dugo razne teorije zavjere pokušavaju osporiti njegovu sigurnosti.

Potporni položaj je onaj kod kojeg su stopala čvrsto naslonjena na pod, te spojena, baš kao i koljena, a glava je pognuta i naslonjena na površinu na koju postoji mogućnost da će putnik najprije udariti, a to je sjedište ispred njega.

Razne teorije zavjere govorile su da ova globalno priznata tehnika ne spašava živote, da je korisna samo za sprečavanje uništavanja zuba, koji su ključni za lakšu identifikaciju žrtve pada aviona, kao i da ta poza zapravo povećava rizik od smrti jer doprinosi vjerovatnijem lomu vrata, međutim, najnovija istraživanja idu u njenu korist.

Steve Allright iz aviokompanije British Airways tvrdi da je potporni položaj dosad spasio mnoge živote.

"Letenje je jedan od najsigurnijih načina prevoza", kaže on. "Potreba za potpornim položajem je izuzetno rijetka, međutim, to je globalno priznata sigurnosna tehnika".

Univerzitet u Nottinghamu i konsultantska kompanija Hawtal Whiting Structures nakon 8. januara 1989. godine, kada je u padu aviona Boeing 737-400 poginulo 47, a povrijeđeno 126 putnika, proveli su istraživanje o sigurnosti, nakon čega su uvedene krupnije korekcije ovog položaja.

Australska Uprava za civilno vazduhoplovstvo na svojoj internet stranici navodi primjer rušenja aviona sa 16 putnika od kojih su svi osim jednog spavali, a taj koji je bio budan zauzeo je potporni položaj i preživio.

U prilog sigurnosti ovog položaja ide i slučaj prinudnog slijetanja aviona na rijeku Hudson, a i u popularnoj emisiji "Mythbusters" na kanalu Discovery također je obrađivana ova tematika. "Lovci na mitove" namjerno su oborili putnički avion u pustinju Sonoran u Meksiku, a pritom jednu lutku postavili u potporni položaj, sa vezanim pojasom. Drugoj su samo vezali pojas, a treća nije imala nijedan vid zaštite. Zaključeno je da bi prva preživjela pad, druga dobila teške povrede, a treća ne bi preživjela, prenosi Telegraph.

Putnicima se savjetuje da se što više nagnu naprijed, da im glava dodiruje sjedište ispred, a šake stave na potiljak i isprepletu prste.