Nauka
19

Historijski događaj: Privatna firma prvi put dobila dozvolu za slijetanje na Mjesec

Klix.ba
Američka kompanija Moon Express postala je prva privatna firma koja je dobila dozvolu za slijetanje na površinu Mjeseca koje je planirano za 2017. godinu.

Kompanija želi na površinu našeg najvećeg prirodnog satelita spustiti letjelicu MX-1E, a do Mjeseca će je odvesti raketa druge privatne kompanije Rocket Lab. Ipak, samo slijetanje je malo komplikovaniji zahvat.

Naime, iako svemir i Mjesec ne pripadaju nikome, prema međunarodnom Sporazumu o svemiru iz 1967. godine svaki nevladin entitet koji želi operirati u prostranstvima svemira, uključujući Mjesec, mora dobiti dozvolu vlade države na čijoj teritoriji postoji.

Moon Express odlazi na Mjesec u sklopu Googleovog takmičenja Lunar XPRIZE u kojem učestvuje 16 privatnih kompanija, od čega su samo dvije organizovale "prijevoz", a samo jedna ima dozvolu za slijetanje. Ostalih 14 imaju rok da do 31. decembra osiguraju rakete za polijetanje svojih jedinica.

Pobjednik će biti ona letjelica koja nakon spuštanja na Mjesec uspješno pređe udaljenost od 500 metara. Nagrada iznosi 20 miliona dolara, drugoplasirani će osvojiti pet miliona, a pripremljene su i utješne nagrade.

Sonda Moon Expressa kretat će se površinom mjeseca koristeći tehniku skakanja, a drugi detalji nisu otkriveni.