Aukcija u New Yorku
19

Hebrejska Biblija stara 1.100 godina prodana za 38 miliona dolara

S. M.
Hebrejska Biblija stara 1.100 godina, jedan od najstarijih sačuvanih biblijskih rukopisa na svijetu, prodana je u srijedu u New Yorku za 38 miliona dolara.

Codex Sassoon, u kožnom povezu, rukom pisan pergamentni tom koji sadrži gotovo kompletnu hebrejsku Bibliju, kupio je Alfred H Moses, bivši ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Rumuniji.

Moses je drevni tekst nabavio u ime Muzeja jevrejskog naroda u Tel Avivu, gdje će se pridružiti kolekciji, navodi se u saopćenju aukcijske kuće Sotheby's.

Rukopis je bio izložen u Muzeju ANU u martu kao dio svjetske turneje prije aukcije.

Stručnjak Sotheby's za Judaiku Sharon Liberman Mintz rekla je da cijena od 38 miliona dolara, koja uključuje naknadu aukcijske kuće, "odražava duboku moć, uticaj i značaj hebrejske Biblije, koja je nezamjenjiv stub čovječanstva".

Stručnjakinja Sotheby's za Judaiku Sharon Liberman Mintz rekla je da cijena od 38 miliona dolara, koja uključuje naknadu aukcijske kuće, "odražava duboku moć, utjecaj i značaj hebrejske Biblije, koja je nezamjenjiv stub čovječanstva".

To je jedna od najviših cijena za rukopis prodat na aukciji, 2021. rijetka kopija američkog ustava prodana je za 43 miliona dolara. Codex Leicester Leonarda da Vinčija prodan je za 31 milion dolara 1994. godine, ili otprilike 60 miliona dolara u današnjim dolarima.

Mintz je rekla da je "apsolutno oduševljena današnjim monumentalnim rezultatom i da će se Codex Sassoon uskoro vratiti u Izrael, izložen da ga svijet vidi".

Vjeruje se da je Codex Sassoon nastao između 880. i 960. godine.

Ime je dobio 1929. godine kada ga je kupio David Solomon Sassoon, sin iračkog jevrejskog poslovnog magnata koji je svoj dom u Londonu ispunio svojom kolekcijom jevrejskih rukopisa.