Nađeni ostaci alatki i lampi
6

Grčka: Radeći na podzemnoj željeznici našli staru cestu

Klix.ba
Arheolozi su u Grčkoj u Thessalonikiju otkrili dio puta dug 70 metara, koji su izgradili stari Rimljani i koji je prije 2.000 godina predstavljao glavni put kroz grad Solun.

Put popločan mermerom je otkriven za vrijeme radova i iskopavanja na novom sistemu podzemne željeznice, koja treba biti završena za četiri godine. Stari put će biti sačuvan i otvoren za javnost kada se završi podzemna željeznica, prenosi AP.

U nekoliko komada mermera su urezane razne dječije igre, a na nekima su prikazane konjske kočije. U iskopinama su također otkriveni i ostaci alatki i lampi.

Viki Tzanakouli, arheologinja koja radi na projektu, je rekla da je rimska cesta stara oko 1.800 godina, a da su ostaci grčke ceste, pronađeni ispod rimske, 500 godina stariji.

"Pronašli smo dvije ceste, jednu iznad druge. To nam daje novi uvid u historiju grada. Stara cesta, zajedno sa svojim sporednim putevima, prati moderne ulice grada", kazala je Tzanakouli.

Pronađena na dubini od sedam metara, stara cesta prati skoro isti pravac kao i današnja avenija Egnatia.

Radovi na podzemnoj željeznici, koji su počeli 2006. godine, daju jedinstvenu priliku arheolozima da istražuju ovaj gusto naseljeni grad. Međutim, njihova istraživanja uveliko usporavaju izgradnju željeznice.

Radnici su 2008. godine otkrili više od 1.000 grobova, od kojih su neki bili puni nakita, zlatnika i drugih umjetnina.