Topljenje leda i erozija tla
0

Globalno zagrijavanje uništava arheološka bogatstva

Sarajevo-x.com
Klimatske promjene oštećuju arheološka bogastva koja su bila zamrznuta hiljadama godina, tvrde britanski naučnici, Daily Mail.

Ostaci u nekom od najhladnijih mjesta na zemlji postaju izložena jer globalne temperature uzrokuju topljenje leda i eroziju čvrstog tla, otkriveno je u istraživanju koje su proveli eksperti na Univerzitetu u Edinburghu. Relikvije uključuju grobnice, artefakte i ljudske ostatke.

Naučnici koji su proučavali slučajeve ovakvih oštećenja na tri lokacije širom svijeta, pozvali su na osnivanje svjetske organizacije koja će registrovati sve ugrožene lokacije i uložiti napore da ih spasi od propasti, posebno autohtone

"Globalno zagrijevanje vodi ka topljenju leda, a naš je zadatak da spasimo arheološka bogatstva. Potreban je dugotrajni rad i trud kako bi se locirali arheološki ostaci koji su ugroženi, te kako bi se pronašlo rješenje kojim bi se najbolje zaštitili", rekao je vođa istraživanja dr. Dave Reay.

Permafrost u planinama Altaja u centralnoj Aziji, zaleđeno more na Aljasci i glečeri u planinama Rocky, proučavani su u ovom istraživanju. Naučnici su otkrili da je obalna erozija uzrokovana povlačenjem morskog leda oštetila relikvije u selu Inuit na Aljasci, uključujući i primorsko groblje iz četvrtog stoljeća.

Topljenje glečera u planinama Rocky predstavljaju prijetnju ostacima američkih domorodaca i artefakata, kao što su alati za lov, oružja i odjeća.

Istraživanja je pokazalo da odmrzavanje leda u planinama Altaja ugrožavaju staro groblje. Na ovoj lokaciji se nalaze jedine zamrznute grobnice na svijetu, kao i ona gdje počivaju euroazijski nomadski konjanici koji se povezuju sa današnjim siberijskim nomadima.