{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Glečeri se sve brže tope

S
4.4.2011. u 10:17
0
13
Glečeri se sve brže tope
0
Glečeri se sve brže tope
Svjetski glečeri tope se 100 puta brže nego u bilo kojem periodu u posljednjih 350 godina.
Na osnovu studije rađene u Patagoniji u Južnoj Americi zaključeno je da se led jako brzo topi i da se količinom izgubljenog leda od 270 glečera u Patagoniji 1.700 puta može napuniti jezero Windermere u nacinalnom parku Lake District u Engleskoj.

Studiju je predvodio profesor Neil Glasser sa Univerziteta Aberystwyth, a naučnici su analizirali stjenovite ostatke glečera na obroncima planina i proučavali koliko leda je do sada je izgubljeno.

Otkako je "Malo ledeno doba" završilo u Patagoniji, sredinom 17. stoljeća, 270 glečera izgubilo je najmanje 605 kubnih kilometara leda, odnosno 542 kubna kilometra vode.

Tokom istog perioda prosječna temperatura porasla je za oko 1,4 stepeni Celzijusa u tom regionu, istakli su naučnici u studiji koja je objavljena u žurnalu Nature Geoscience.

"U posljednjih 30 godina glečeri gube led 100 puta brže od dugoročnog prosjeka. To je zastrašujuće", kazao je profesor Glasser. On je dodao da vjerovatno i glečeri u Alpama brže gube led nego što to naučnici vjeruju, a upozorio je i na topljenje glečera na Himalajima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: