Crowdfunding kampanja
735

Genetičar Kenan Kraković pokreće Fly Lab, prvi laboratorij u BiH za izučavanje vinske mušice

M. A.
Kenan Kraković
Kenan Kraković
Kenan Kraković je student završne godine Genetike i Bioinženjeringa na Burch Univerzitetu u Sarajevu koji je u saradnji s profesoricom Aminom Kozarić odlučio pokrenuti Fly Lab, prvi laboratorij u BiH koji bi se bavio izučavanjem vinske mušice.

"Vinska mušica je najbitniji model organizam u modernoj genetici, šest Nobelovih nagrada je osvojeno na istraživanjima baziranim na njoj. Za sada smo uz podršku Asocijacije Studenata Biologije uspjeli obezbijediti sredstva za prvi mikroskop, kao i prostor gdje bi laboratorij bio smješten, tj. u prostorije Burch Univerziteta", rekao je Kraković.

S obzirom na to da im je za laboratorij potrebno mnogo više novca odlučio je pokrenuti crowdfunding kampanju gdje je moguće donirati bilo koji iznos novca i proširiti vijest o laboratoriji.

"Nakon uspostavljanja laboratorije, biološke studije u BiH će biti znatno unaprijeđene i pratit će svjetske trendove u istraživanju genetike. Studenti iz cijele BiH će moći ostvariti pravo na praksu u ovom polju genetike, kao i učešće na seminarima i radionicama koje bismo organizirali. Stotine bachelor i master teza bi moglo biti jeftino odrađeno uz ovaj jednostavni organizam", pojasnio je zašto je važno osnivanje Fly Laba.

Profesorica Amina Kozarić jedan je od rijetkih stručnjaka za vinsku mušicu u BiH. Završila je doktorat u Beču na tom istraživanju i njeni radovi su objavljivani u najvećim svjetskim naučnim žurnalima.

Kenan Kraković je, iako još uvijek dodiplomac, student sa širokim iskustvom u istraživanju. Zbog prosjeka 10,00 je na drugoj godini studija na Burch Univerzitetu ostvario pravo na 100 posto stipendiju. Iste godine je postao Amgen Scholar (Amgen Scholars je program koji širom svijeta bira najbolje studente i pruža im priliku za istraživački rad na najvećim svjetskim institutima).

Njegov rad se ticao Alzheimerove bolesti, radio ga je na Karolinska Institutu u Štokholmu, a rad je potom predstavljao na simpozijumu Cambridge Univerziteta. Stipendista je i volonter Fondacije Hastor, te aktivni volonter i učesnik mentorskog programa BH Futures Fondacije.

"Ovo iskustvo i entuzijazam nam daje samopouzdanje da možemo napraviti odličnu stvar i znatno unaprijediti naučni rad u BiH", poručili su Kraković i Kozarić.