Prkose zakonu gravitacije
0

Fotografija Newtona i komad drveta putuju u svemir

Sarajevo-x.com
Astronauti planiraju tokom sljedeće NASA-ine misije u svemir sa sobom ponijeti i komad drveta jabuke zahvaljujući kojoj je Isaac Newton uspostavio svoju teoriju gravitacije.

Uzorak je upravo sa onog drveta s kojeg je pala jabuka zahvaljujući kojoj je Newton shvatio gravitacijsku silu.

Uzorak, koji se čuva u arhivi Kraljevskog društva u Velikoj Britaniji, ustupljen je astronautu Piersu Sellersu, koji će imati čast da historijski komad drveta ponese sa sobom u orbitu.

Svemirski brod Atlantis i šest članova posade u 12-dnevnu misiju u svemir će se zaputiti 14. maja 2010. godine, te će na taj način proslaviti i 350. godišnjicu Kraljevskog društva, objavio je BBC.

Uz komad drveta astronauti će sa sobom nositi i fotografiju proslavljenog engleskog fizičara, matematičara i astronoma Isaaca Newtona.

Astronaut Sellers, kao i ostali članovi posade oduševljeni su zbog toga što će upravo oni u svemir odnijeti historijski komad drveta.

"Gore nema gravitacije i sve da stavimo i jabuku na komad drveta ona neće pasti. Siguran sam da bi Sir Isaac volio to vidjeti, pod uslovom da nema svemirsku bolest, budući da bi to dokazalo kako mora ispraviti svoj prvi zakon kretanja", kazao je Sellers.

Inače, Isaac Newton prvi je shvatio gravitacijsku silu. Pošto je 1666. godine vidio kako jabuka pada na tlo, pitao se je li sila koje utječe na predmete što padaju ista kao i ona koja zadržava Mjesec u njegovoj putanji. Trebalo mu je mnogo godina da dokaže tu smionu zamisao. Utvrdio je da zakon o gravitaciji vrijedi u cijelom svemiru.

No, sada će astronauti pokušati da prkose zakonu gravitacije.

Nakon misije uzorak drveta i fotografija će biti vraćeni Kraljevskom društvu.