Naučna studija
20

Forenzički sprej koji koristi protein meduze mogao bi ubrzati otkrivanje otiska prsta

S. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Naučnici su razvili forenzički sprej koristeći protein koji se nalazi u meduzama i koji pokazuje otiske prstiju za samo 10 sekundi.

Kažu da bi sprej za boju mogao da forenzičke istrage učini bržim i efikasnijim. Također je rastvorljiv u vodi i ima nisku toksičnost. Tradicionalne forenzičke metode koriste ili otrovne prahove koji mogu oštetiti dokaze o DNK ili petrohemijske rastvarače koji su loši za okoliš, čija je prodaja sve ograničenija.

Boje u spreju su bazirane na fluorescentnom jedinjenju zvanom zeleni fluorescentni protein (GFP), koji je prethodno revolucionirao sposobnost naučnika da vizualizuju biološke procese u ćelijama i životinjama. Boje su biološki kompatibilne i ne ometaju naknadnu DNK analizu otisaka prstiju.

"Ovaj sistem je sigurniji, održiviji i radi brže od postojećih tehnologija, a može se koristiti čak i na otiscima prstiju koji su stari sedmicu", rekao je profesor Tony James, hemičar sa Univerziteta Bath i koautor istraživanja.

Tim je kreirao dvije različite boje, nazvane LFP-žuta i LFP-crvena, koje se vezuju za hemikalije koje se nalaze u znoju i uljima u koži. Ovo zaključava molekule boje na mjestu i emituje fluorescentni sjaj koji se može vidjeti pod plavim svjetlom.

"Dostupne dvije različite boje znači da se sprej može koristiti na površinama različitih boja. Nadamo se da ćemo proizvoditi više boja u budućnosti", rekao je James.

Fini sprej sprječava prskanje koje bi moglo oštetiti otiske, manje je neuredan od pudera i djeluje brzo čak i na grubim površinama gdje je teže uhvatiti otiske, kao što je cigla.

GFP protein se prirodno proizvodi u meduzi Aequorea victoria , koja se ponekad naziva kristalna meduza, i emituje zeleni sjaj kada apsorbira plavo svjetlo.