Plaća 38.500 dolara godišnje
1

Fizičar Stephen Hawking traži pomoćnika

Sarajevo-x.com
Stephen Hawking
Stephen Hawking
Poznati Britanski fizičar Stephen Hawking izdao je oglas u kojem traži asistenta koji će mu pomoći da razvije i održava elektronski sistem koji dozvoljava Hawkingu da govori.

Oglas je izdat na web-stranici poznatog fizičara i objašnjeno je da asistent treba biti računarski pismen, spreman da putuje i da može popraviti uređaj bez instrukcija ili tehničke podrške.

Hawking se godinama bori sa amiotrofičnom lateralnom sklerozom poznatijom kao Lou Gehrigova bolest koja ga je skoro u potpunosti paralisala. On je izgubio mogućnost govora 1985. godine, ali mu poseban uređaj koji prepoznaje mimiku njegovih usana i lica i interpretira to u govor, pomaže da komunicira.

Kompjuter i uređaj, koji su priključeni iza naslona invalidske stolice poznatog fizičara, poznati su kao i sam Hawking. Omogućavaju mu interent-konekciju i kontrolu nad prekidačima u stanu. Također mu dozvoljavaju da otvara i zatvara vrata kuće i kancelarije i da se nesmetano kreće. Na naslonu njegove invalidske stolice je također i uređaj koji mu omogućava komunikaciju i za koji mu je potreban asistent.

Fotografija pozadine invalidske stolice je također stavljena uz oglas na web-stranici sa porukom : "Možete li da održavate ovo? Ukoliko je vaš odgovor da, htjeli bismo da se javite na oglas".

Za platu asistenta najpoznatijeg fizičara na svijetu predviđen je iznos od 38.500 dolara godišnje.