Lansiranje 2020. godine
4

Evropski rover za Mars dobija ime po hemičarki Rosalind Franklin

Klix.ba
Naredni evropski rover za Mars koji će biti lansiran naredne godine dobit će ime po istaknutoj britanskoj naučnici Rosalind Franklin čiji je rad doveo do otkrića strukture DNK.

U julu prošle godine britanska svemirska agencija je objavila izbor imena za rover koji će biti lansiran 2020. godine u sklopu misije ExoMars. Ljudi širom Evropske unije su predložili 36.000 imena, a izabrano je ime Rosalind Franklin. Ovu informaciju je potvrdio britanski astronaut Tim Peake.

Britanska hemičarka Rosalind Franklin je 1953. godine napravila rendgenski snimak DNK te je ponudila prvi vizuelni dokaz njene strukture. Pet godina kasnije je umrla, a imala je samo 37 godina. Godinama je njen doprinos zanemarivan, ali se to polako promijenilo tako da njeno ime sada nosi asteroid, kao i nekoliko objekata te nagrada.

Misiju ExoMars vodi Evropska svemirska agencija (ESA) u saradnji s ruskom agencijom Roscosmos. Prvobitno je planirano da misija ima tri dijela, orbiter, ovaj rover i lander Schiaparelli. Lander i orbiter su putovali na Mars 2016. godine te su otvorili put za rover, no, put landera na Mars nije dobro završio. Orbiter je ušao u orbitu planete 2016. godine, ali je lander Schiaparelli pao na površinu planete. Katastrofu je vjerovatno uzrokovao softverski bug.

Naučnici se nadaju da će nova misija biti uspješnija. Rover ima šest točkova i napaja se pomoću solarne energije, a njegov razvoj još uvijek traje u Velikoj Britaniji. Moći će se kretati po teškom terenu, a bit će opremljen i bušilicom koja će moći bušiti tlo. Imat će i kamere, radar za analizu tla i laboratoriju za analizu uzoraka tla u svrhu traženja znakova života na Marsu.

Ako lansiranje zaista bude obavljeno 2020. godine, rover Rosalind Franklin će na Mars sletjeti 2021. godine.