Kreiramo bolje sutra
24

"Evropska noć istraživača" 29. septembra u šest bh. gradova

FENA
"Evropska noć istraživača" bit će obilježana 29. septembra u šest gradova Bosne i Hercegovine, najavili su organizatori.

Šestu godinu zaredom u Bosni i Hercegovini se obilježava ova najzabavnija noć nauke i istraživačkog rada, ovog puta pod sloganom "Kreiramo bolje sutra".

U petak, 29. septembra, od 17 sati, građani Sarajeva, Banje Luke, Mostara, Bijeljine, Goražda i Travnika pridružit će se onima koji istovremeno slave nauku u više od 300 gradova širom Evrope.

Organizatori pozivaju građane BiH da se pridruže. Ulaz na manifestaciju i svi sadržaji su besplatni za sve posjetitelje.

Kao i prethodnih godina, poziv je upućen svim zainteresiranim institucijama, organizacijama, firmama i pojedincima koji se bave obrazovanjem, naukom, istraživanjem i inovacijama da se prijave za učešće u Noći istraživača u bilo kojem od šest gradova.

Radove je moguće predstaviti kroz naučni sajam, naučni kutak ili takmičenje za srednje škole. Posebno će biti cijenjeni ideja, inovativnost, kreativnost i originalnost.

Konkurs za zvanično učešće institucija, organizacija, firmi i pojedinaca u Noći istraživača BiH 2017. je otvoren do petka, 15. septembra. Najzanimljivije, najedukativnije i najinovativnije prezentacije će biti u okviru manifestacije.

Pobjednici među srednjoškolskim timovima, kao i najinovativnija prezentacija na Sajmu tehnike i inovacija će biti nagrađeni vrijednim nagradama.

Organizatori posebno pozivaju zainteresirane volontere koji su svih prethodnih godina bili ogromna podrška tokom manifestacije, da se prijave za učešće na web stranici www.nocistrazivaca.ba.

Tokom manifestacije posjetitelji će imati priliku da nauče nešto novo, upoznaju naučnike i njihova dostignuća, osvoje i poneku nagradu u zabavnim eksperimentima i kvizovima.

I ove godine će posjetiocima biti predstavljeno mnoštvo raznolikih zabavno-informativnih sadržaja u različitim interaktivnim eksperimentima, predavanjima i igrama te naučnu zabavu na kraju.