Oštre i detaljne
16

ESA objavila fotografije koje je poslao svemirski teleskop Euclid

D. B.
Evropska svemirska agencija (ESA) objavila je prve fotografije koje je napravio njen svemirski teleskop Euclid, svemirska letjelica koja "zaviruje" 10 milijardi godina u prošlost kako bi kreirala najveću 3D mapu univerzuma ikada.

Od karakterističke maglice Konjska glava do "skrivene" spiralne galaksije koja liči na Mliječni put, Euclid je ponudio najjasniji pogled na poznate i nikad ranije viđene objekte na ogromnim dijelovima neba.

Euclid istražuje "mračni" univerzum tražeći znakove o tome kako su tamna energija i tamna materija utjecale na evoluciju kosmosa. Posmatrat će jednu trećinu neba u narednih šest godina te proučavati milijarde galaksija pomoću svog teleskopa, kamere i infracrvene kamere/spektrometra. Euclid je lansiran u julu 2023. godine, a iako njegova naučna misija počinje 2024. godine, on već oduševljava naučnike svojim zapažanjima.

Euclidova opservacija Persejevog jata, koje se nalazi 240 miliona svjetlosnih godina od nas, najdetaljnija je ikada te pokazuje ne samo 1.000 galaksija u samom jatu, nego i otprilike 100.000 drugih koje se nalaze dalje. Svemirski teleskop je također ponudio pogled na spiralnu galaksiju nalik Mliječnom putu, koja je nazvana IC 342, odnosno "Skrivena galaksija", a to ime je dobila jer leži iza naše galaksije te ju je obično teško jasno vidjeti.

Euclid može posmatrati ogromne dijelove neba i to je jedini teleskop koji je u funkciji, a koji može snimiti određene objekte poput globularnih jata u cjelosti u samo jednom snimku. Kuglasta jata kao što je NGC 6397 sadrže stotine hiljada zvijezda vezanih gravitacijom. Euclidovo posmatranje klastera je bez premca kada je riječ o detaljima. Svemirska letjelica može vidjeti objekte koji su inače preslabi da bi ih druge mogle posmatrati. Euclidova detaljna opservacija maglice Konjska glava, zvjezdanog rasadnika u sazviježđu Orion, mogla bi otkriti mlade zvijezde i planete koje su ranije nisu otkrivene.

Euclid je posmatrao i patuljastu galaksiju NGC 6822, koja je udaljena samo 1,6 miliona svjetlosnih godina. Ova mala galaksija mogla bi sadržavati tragove o tome kako su nastale galaksije poput naše.

Ovo je samo Euclidov početak, ali on već sada pomaže naučnicima da dođu do više informacija o objektima u našem okolnom svemiru, kako bližem, tako i daljem.

"Nikada nismo vidjeli astronomske fotografije poput ovih, sadrže mnogo detalja. Oštrije su i ljepše nego smo se mogli nadati, prikazuju nam mnogo ranije neviđenih karakteristika u dobro poznatim područjima obližnjeg svemira", istakao je Rene Laureijs iz ESA-e.