Imaju i opravdanje
47

Rusi protiv zabrane oružja u svemiru, na Vijeću sigurnosti UN-a uložili veto

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rusija je u srijedu navečer stavila veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva zemlje da spriječe utrku u naoružanju u svemiru.

Za prijedlog Sjedinjenih Američkih Država i Japana glasalo je 13 članica, a protiv je bila samo Rusija; Kina se suzdržala od glasovanja.

Glasanje je uslijedilo nakon što je Washington optužio Moskvu za razvoj svemirskog nuklearnog oružja namijenjenog uništavanju neprijateljskih satelita, što je Rusija demantirala. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da se Moskva protivi postavljanju nuklearnog oružja u svemir.

"Današnji veto postavlja pitanje: Zašto? Zašto, ako poštujete pravila, ne podržite rezoluciju koja ih potvrđuje? Što biste time mogli skrivati?", odgovorila je američka ambasadorica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield nakon glasanja.

Ruski ambasador u Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzja optužio je Washington da pokušava ocrniti Moskvu i rekao da će Rusija uskoro započeti pregovore s članovima Vijeća o vlastitom nacrtu rezolucije usmjerenom na očuvanje mira u svemiru.

"Želimo zabranu postavljanja bilo kakvog oružja u svemir, ne samo (oružja za masovno uništenje). Ali vi to ne želite... Da vas pitam isto: Zašto?", odgovorio je Nebenzja Thomas-Greenfieldu.

Tekst rezolucije na koju je stavljen veto poziva na ponovnu potvrdu obaveze poštovanja Ugovora o svemiru iz 1967. i poziva države da "aktivno pridonesu mirnodopskom korištenju svemira i sprječavanju utrke u naoružanju u svemiru".

Ugovor o svemiru zabranjuje potpisnicama - uključujući Rusiju i Sjedinjene Američke Države - postavljanje "u Zemljinu orbitu bilo kakvih objekata koji nose nuklearno oružje ili druge vrste oružja za masovno uništenje".