'Penzionisana' letjelica
19

Endeavour na transporteru prošao ulicama Los Angelesa

Klix.ba
Građani su s oduševljenjem ispratili letjelicu (Foto: AFP)
Građani su s oduševljenjem ispratili letjelicu (Foto: AFP)
Stotine ljudi na ulicama Los Angelesa u petak je prisustvovali rijetkom spektaklu. Penzionisana svemirska letjelica Endeavour prošla je ulicama Los Angelesa na specijalnom transporteru, na opšte oduševljenje prisutnih.

Endeavour je krenuo sa aerodroma u Los Angelesu u petak nešto prije zore na dvodnevno putovanje od 19 kilometara do Kalifornijskog naučnog centra.

Dug 37 metarag i 24 metra širok Endeavour je najveći objekt koji je ikada prevožen ulicama Los Angelesa. Zajedno sa transporterom, koji ima 80 točkova, težak je čak 80 tona. Letjelica se gradom kreće 3,5 kilometara na sat, a za pređeni put će biti utrošeno 10 miliona dolara, prenijele su agencije.

Također, prethodno je valjalo prokrčiti put, te je, između posječeno 400 stabala, dok su mnogi saobraćajni znakovi i stubovi električne rasvjete privremeno sklonjeni.

Endeavour je posljednja u nizu letjelica NASA-e koje će svoje mjesto dobiti u muzeju. Tokom 20 godina Endeavour je obavio 25 misija i proveo 299 dana u svemiru. Do muzeja bi trebao stići tokom subote.