Nauka
0

Eksplodirala najbliža supernova od 1987. godine, moguće je vidjeti običnim dvogledom

Klix.ba
Zvijezda supernova je eksplodirala 21. januara, u 20:20 sati po našem vremenu u bliskoj galaksiji M82 u sazviježđu Velikog medvjeda.

Već je dostigla sjaj od 11,5 magnituda, što znači da ju je moguće vidjeti i običnim dvogledom, saopćeno je iz Astronomskog društva Orion Sarajevo.

Spektar koji je snimljen sugerira da je supernova još uvijek skoro dvije sedmice od dostizanja maksimalnog sjaja. Spektar također pokazuje da je to supernova tipa Ia, odnosno da se radi o eksploziji bijelog patuljka, superguste zvijezde koja je u bliskom kontaktu sa drugom zvijezdom od koje izvlači materiju. Materijal proizveden eksplozijom širi se brzinom od oko 20.000 kilometara u sekundi.

M82 je susjedna nepravilna galaksija udaljena oko 11,4 miliona svjetlosnih godina. Preliminarna oznaka za supernovu je PSN J09554214+6940260. Eksploziju su prvi uočili studenti univerzitetskog opservatorija u Londonu. Negdje u isto vrijeme opazila ju je i grupa ruskih astronoma amatera koji su koristili robotski teleskop u Blagoveščensku.

Posljednja sjajna, bliska supernova pojavila se u u februaru 1987. godine, u Velikom Magelanovom oblaku, patuljastom pratiocu Mliječnog puta.

Kako nam je kazao Muhamed Muminović iz Astronomskog društva Orion Sarajevo, supernove tipa Ia važne su po tome što predstavljaju “standardne svijeće” za određivanje udaljenosti u poznatom svemiru.

"Poznato je da je Nobelova nagrada dodijeljena za otkriće ubrzavanja širenja svemira, a koje je dokazano na osnovu ovakvih supernova. S obzirom na veliku mogućnost da je supernova snimljena brojnim teleskopima prije dostizanja trenutnog sjaja, bit će moguće precizno odrediti potrebne parametre koji nam kasnije mogu dati i važne podatke o tamnoj energiji svemira", istakao je Muminović.

Vezani članci