Nauka
0

Ekoterapijom protiv depresije

FENA
Studija engleskih naučnika pokazala je da bi "ekoterapiju" trebalo smatrati punopravnim liječenjem zato što šetnja prirodom omogućava ublažavanje depresije i vraćanje samopouzdanja.

U istraživanje "Ekoterapija - zeleni priručnik za mentalno zdravlje", istraživači Univerziteta Essex na istoku Engleske, uporedili su dobrobit polusatne šetnje prirodom ili šetnje trgovačkim centrom za osobe koje pate od depresije.

Prema navodima britanskog udruženja "Mind", specijaliziranog za probleme mentalnog zdravlja, to istraživanje je pokazalo iznenađujuće rezultate - nivo depresije kod 71 posto šetača prirodom je pao, a kod 90 posto šetača je doveo do porasta samopouzdanja.

Poslije šetnje trgovačkim centrom 45 posto osoba pokazalo je smanjen nivo depresije, dok ih je 22 posto bilo depresivnije, a 50 posto bilo je napetije, dok je kod 44 posto njih došlo do smanjenja samopouzdanja.

Prirodni ambijent također se pokazao pogodnim za osobe koje pate od različitih problema s mentalnim zdravljem - za 94 posto učesnika aktivnosti u prirodi dovele su do poboljšanja njihovog stanja, a 90 posto ih je kazalo da udruživanje prirode i tjelesne vježbe imaju najbolji učinak.

Glavni direktor "Minda" Paul Farmer je ocijenio da je ekoterapija vjerodostojan način liječenja i klinički opravdan, a trebalo bi da je propisuju ljekari, posebno kada se uzme u obzir da je brojnim osobama pristup antidepresivima izuzetno ograničen.

Depresija može više otežati svakodnevno funkcioniranje pojedinca nego angina pektoris, artritis, astma ili dijabetes, tvrde stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije koji su rezultate istraživanja objavili u britanskom stručnom časopisu "The Lancet".

Istraživanje u okviru kojeg su oboljeli od depresije trebali da ocijene kvalitet življenja brojkama na ljestvici od 1 do 100, ispitanici koji su patili od depresije imali su rezultat 72,1, a ostali pacijenti koji su patili od angine pektoris, artritisa, dijabetesa ili astme rezultat koji se kretao oko 80.

Studija je pokazala i da je depresija odgovorna za smanjenje dužine životnog vijeka pojedinca i da utiče na pogoršanje neke druge bolesti od koje osoba boluje.

Zbog toga su naučnici pozvali ljekare da budu oprezniji pri dijagnosticiranju i liječenju depresije, jer je riječ o bolesti koju nije teško liječiti i zaliječiti, ili izliječiti.