Skandal u arheologiji
35

Egipat nizozemskim arheolozima zabranio rad jer su organizovali "afrocentričku" izložbu

F. H.
Foto: Daily Sabah
Foto: Daily Sabah
Timu arheologa nizozemskog muzeja zabranjeno je provoditi iskopavanja u egipatskoj nekropoli Saqqara. Ova je odluka došla kao odgovor na kontroverznu muzejsku izložbu pod nazivom "Kemet: Egipat u hip hopu, jazzu, soulu i funku".

Izložba se suočila s kritikama egipatskih vlasti, a šef inozemnih misija Egipatske službe za antikvitete izrazio je zabrinutost zbog "afrocentričnog" pristupa muzeja, optužujući ih za iskrivljavanje historije.

CNN je dobio potvrdu od Wima Weijlanda, glavnog direktora muzeja, da su im egipatske vlasti odbile dati dozvolu za nadolazeću sezonu iskopavanja u Saqqari.

Saqqara, smještena otprilike 30 kilometara južno od Kaira, ogromno je groblje poznato po najstarijoj egipatskoj piramidi, Djoserovoj piramidi. To je mjesto brojnih značajnih otkrića posljednjih godina.

Izložba, koja je započela u aprilu i trajat će do 3. septembra, opisana je na web stranici muzeja kao putovanje kroz historiju muzike. Istražuje utjecaj drevnog Egipta i Nubije na muzičare afričkog porijekla, uključujući jazz ličnosti poput Milesa Davisa i Sun Raa te savremene umjetnike poput Beyonce i Rihanne.

Posljednjih nekoliko dana objave muzeja na društvenim mrežama vezane uz izložbu dobile su navalu komentara, prvenstveno od Egipćana koji je smatraju nepoštivanjem. Mnogi od tih komentara uključuju fotografije koje uspoređuju prikaze drevnih Egipćana svijetle puti s onima tamnije kože, za koje kritičari tvrde da muzej promovira.