Nauka
6

Dvije godine nakon eksplozije: Spektakularno lansiranje rakete Antares na ISS

Klix.ba
Raketa Antares američke kompanije Orbital ATK lansirana je bez problema sa rampe u Virginiji. Riječ je o prvom lansiranju NASA-ine kompanije saradnice nakon eksplozije koja se dogodila 2014. godine.

Antaresova misija je dostaviti prijeko potrebne namirnice i opremu na Međunarodnu svemirsku stanicu. U kapsuli Cygnus nalazi se više od dvije tone hrane, vode i drugih potrepština.

Lansiranje je uspješno izvršeno u 00:45 sati po našem vremenu, a događaj je moglo posmatrati nekoliko miliona građana na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država.

Ovo je bio veliki ispit za kompaniju Orbital čija je raketa neslavno uništena prilikom lansiranja krajem 2014. godine. Eksplozija se dogodila šest sekundi nakon uzlijetanja, a raketa i teret koštali su blizu 200 miliona dolara.

Raketa nije eksplodirala samostalno, već se radilo o kontrolisanom preventivnom uništenju zbog sprečavanja veće katastrofe. Misija je uključivala slanje rakete, odnosno njene letjelice Cygnus na Međunarodnu svemirsku stanicu kako bi izvršila predaju opreme i namirnica.

Anteres je visok blizu 40 metara i teži oko 280 tona.