Nauka
0

Drevni kalkulator bio je 1000 godina ispred svog vremena

Sarajevo-x.com
Drevni astronomski kalkulator, napravljen krajem drugog vijeka prije nove ere bio je nevjerovatno precizan i dosta složeniji od bilo kojeg drugog instrumenta narednih 1000 godina, izjavili su naučnici.

Mehanizam „Antikythera“ je najstariji poznati uređaj koji sadrži komplicirani skup točkova. Pronađen je u olupini broda na grčkom ostrvu Antikythera 1901. godine, ali do danas njegova upotreba je bila misterija.

Iako su ostaci bili fragmentirani u 82 dijela, naučnici iz Britanije, Grčke i SAD-a, su rekonstruisali model mehanizma korištenjem modernih tehnologija i metoda. Oni vjeruju da njihovo otkriće može ponovo aktuelizirati analizu tehnološkog potencijala antičke Grčke.

''Ovo se može opisati kao prvi poznati kalkulator'', rekao je Mike Edmunds, profesor astrofizike na univerzitetu Cardiff u Velsu. Kalkulator obavlja operacije sabiranja, množenja, djeljenja i oduzimanja.

Takođe je sposoban da podesi broj lunarnih mjeseci u odnosu na godine i prikaže pozicije Sunca i Mjeseca u zodijaku.

Sličan mehanizam po kompleksnosti se nije pojavio prije srednjovjekovnih satova na katedralama, što se desilo dosta kasnije.