Satelitski snimci
0

Dokazi pokazuju da oblak pepela nikad nije ni postojao

Sarajevo-x.com
Novi satelitski snimci, koji pokazuju da oblak pepela nije prekrivao čitavu Veliku Britaniju, dokazuju da je zračni prostor iznad te zemlje bio zatvoren zbog lažnih razloga.

Britanski zračni prostor bio je miran šest dana, dok je pola miliona Britanaca bilo zarobljeno na aerodromima širom svijeta, a aviokompanije su bilježile milionske gubitke. Procjenjuje se da je još 30.000 Britanaca onemogućeno da se vrate kućama.

Novi dokazi pokazuju da nije postojao veliki oblak preko cijele zemlje, a tamo gdje je prašina bila prisutna, bila je tako rijetka da nije predstavljala rizik.

Satelitski snimci pokazuju da je nebo uglavnom bilo čisto, što neće iznenaditi one koji su bili svjedoci lijepog i sunčanog vremena tokom zabrane letenja, piše Daily Mail.

Kako je rekao Jim McKenna iz Kontrole civilnog vazduhoplovstva, na početku krize nije postojalo dovoljno podataka o vulkanskom pepelu.

"Također je istina da tokom određenih perioda pepeo iznad Britanije nije bilo moguće primjetiti", rekao je McKenna.

Aviokompanije će iskoristiti satelitske snimke u traženje desetina miliona eura odštete od vlada zbog gubitaka koje su pretrpjeli.

Dokazi pokazuju da je koncetracija pepela u vazduhu bila tek neznatno povećana i da je sada donesena odluka da se može neometano saobraćati.

Direktor British Airwaysa Wille Walsh smatra da su letovi mogli biti obavljani bez problema.