Predviđanja stručnjaka
13

Do 2030. godine očekuje se drastično globalno zagrijavanje

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Život kojim živimo morat će se radikalno promijeniti kako bismo spriječili najgore posljedice klimatskih promjena koje se očekuju do 2030. godine, piše Sky News.

Automobile koje vozimo, hranu koju jedemo, čak i kućne ljubimce koje imamo trebamo pažljivo preispitati u kontekstu globalnog povećanja temperature koja bi u narednih 12 godina mogla biti rasti za 1,5 stepeni celzija. Tačnije, do 2030. godine trebali bismo radikalno promijeniti naš način života prije nego što svijet dostigne ekstremno visoke temperature.

Prosječna temperatura Zemlje već je porasla za jedan stepen celzija otkako je industrijska proizvodnja doživjela progres. Prema sadašnjim projekcijama, do 2030. godine temperatura bi trebala rasti za 1,5, a do 2040. godine čak za tri stepena.

Prije tri godine svjetski politički lideri sastali su se u Parizu i razmatrali načine održavanja globalne temperature na nekom optimalnom nivou. Međutim, najnoviji nalazi klimatologa i nisu baš najpovoljniji.

Da bi planeta Zemlja zadržala optimalnu temperaturu trebala bi se drastično smanjiti emisija ugljendioksida izazvanog ljudskim djelovanjem za 45 posto u poređenju s nivoima iz 2010. godine. Također, upotreba fosilnih goriva treba se maksimalno smanjiti, a to je ogroman izazov.