Otkrili uz pomoć Shakespearea
32
DNK je savršena za pohranjivanje digitalnih podataka
Komentari (16)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
više mi neće trebati externi hard disk :DDD
Tačno je to da mamute nisu čuvali u frižiderima. Nađeni su u Sibiru. Onda se sva priča ovdje svodi da ipak trebamo u Sibir, ili Aljasku ili kanadski sjever, ili Greenland da čuvamo digitalne podatke snimljene u DNK.
Ostaci mamuta u Sibiru ! sačuvani su u takozvanom permafrostu, tj, stalno smrznutoj zemlji pri površini pa ih tako i nalaze. Nisu našli mamuta na 15m dubine, ne vidi se da bi se otkopavali. Pazi nešto: Sibir !
DNK mamuta nisu cuvani u friziderima, vec u zemlji gdje je nema vlage, nema sunceve svjetlosti i temperatua ne varira idealno mjesto je normalno ledenjak. Ljudi su balzamovani prijr 3000 godina i do danas im je sacuvan DNK. Otprilike to je objasnjenje za opsteobrazovani svijet.
..... znači da nikada neće doći do toga da se neće moći očitati podaci iz takve arhive.... koliko negacija u jednoj rečenici ?!?
I to bez obrira na vanjsku temperaturu na površini, uvijek (plus) 10.
Na dubini 10-15 metara temperatura je uvijek oko 10 (u plusu. Mjereno bezbroj puta kroz istoriju od kako su se pojavili prvi termometri.
Pa koja budala moze biti ateista
kad ste svi naucnici . . . . de razmislite ako iskopate rupu/jamu u zemlji duboku 10-15 m . . . u nju pohranite stvari te istu rupu zatvorite. . . na kojoj ce temperaturi biti ?! kad se vec tripujete oko te elektricne energije
pa nalazili su razne ostatke na mjestima koja nisu obavijena ledom i uspjesno ispitali taj dnk-a, na to i misle...
Zaboravio si pročitati da naš dr. Ewan Birney također kaže: Citat: "Jedno od najboljih svojstava DNK je to da vam ne treba električna energija da biste na njoj čuvali podatke. Ako je čuvate na hladnom, suhom i tamnom mjestu, DNK može trajati dugo." Završen citat. Ne treba mu, kaže. električna energija. Ah, pa da, oboje znate da frižideri rade na kefir.
A trezor za DNK se nalazi među nogama...... eke babo...
"Naučnici kažu da se na ovakav način najefikasnije mogu čuvati historijski podaci koji se ne koriste svakodnevno, ali koji se ipak moraju čuvati. Kada se kodiraju u DNK, mogu se čuvati u trezoru sve dok se ne ukaže potreba za njima."
Šta ne treba električna energija za očuvanje DNK ? Šta bolan buncaš da ne treba električna energija ? Onda po njemu, za čuvanje takve kodirane DNK u obzir dolaze samo Sibir, kanadski sjever, Grenland, i Antarktik. Hikmeta, evo snimio sam neke fajlove u DNK, daj molim te pohrani ovo negdje na sigurno. OK šefe, evo imam let za Moskvu prekosutra, a iz Moskve do Irkutska dan kasnije. Naš dr. Ewan Birney zaboravlja da bi se DNK dugo očuvala na nekom mjestu koje nije sjever Kanade, Sibir, Grenland ili Antarktika, potrebno je imati frižidere. Koji naravno rade na struju.
Mamuti tebi.. : )
Izraelci to radili jos prije 10 godina. ... :P