Egipat
0

DNK analiza otkriva porijeklo dječaka - faraona

Sarajevo-x.com
Tutankamon
Tutankamon
Jedna od najvećih misterija antičkog Egipta mogla bi uskoro biti riješena. U muzeju "Cairo" u Kairu 17. februara će biti otkriveni rezultati DNK analize dječaka - faraona Tutankamona. Otkrit će se podaci o njegovom porijeklu i povezanosti s faraonom Tutankamonom, odnosno 'porodične tajne' faraona koje nisu bile poznate javnosti.

Dječak kralj je vladao od devete do 19 godine, kad je umro pod nerazjašnjenim okolnostima. Grobnicu je otkrio britanski arheolog u Dolini kraljeva 1922. godine, što je bila međunarodna senzacija.

Egipatski stručnjaci i arheolozi su 2008. godine objavili da su uzeli DNK uzorke iz mumije Tutankamona i dva fetusa koji su pronađeni u grobnici, kako bi provjerili da li su ti fetusi povezani s dječakom kraljem. Nadaju se da bi mogli otkriti da su fetusi bili potomci Tutankamona i Nefertitine kćerke Ankhesenamun.

Dječak - kralj umro je prema nekim procjenama prije 3.000 godina. Neki vjeruju da je umro od gangrene, dok drugi misle da je bio ubijen. Međutim, postoje naučne indikacije da je bio posljednji vladar iz svoje dinastije u Egiptu.