NGTS-1b
43

Divovska planeta pronađena u svemiru iznenadila naučnike i navela ih na razmišljanje o nastanku planeta

Klix.ba
Foto: Univerzitet u Warwicku
Foto: Univerzitet u Warwicku
Divovska planeta poznata kao NGTS-1b koja se okreće oko malene zvijezde crvenog patuljka potaknula je naučnike da razmisle o svojim teorijama o astronomiji. Planeta je veličine Jupitera.

Naučnici ne samo da nisu predvidjeli da bi tako masivna planeta mogla kružiti oko tako male zvijezde, nego je ona i u suprotnosti s nekim njihovim shvatanjima o tome kako planete nastaju.

Misteriozni solarni sistem od Zemlje je udaljen 600 svjetlosnih godina, a omjer zvijezde i planete je najneobičniji ikada otkriven.

"Otkriće NGTS-1b je bilo pravo iznenađenje za nas. Mislili smo da oko tako malih zvijezda ne postoje tako masivne planete. Naš izazov je sada otkriti koliko su planete ovakve vrste česte u galaksiji", kazao je doktor Daniel Bayliss s Univerziteta u Warwicku.

Foto: Univerzitet u Warwicku
Foto: Univerzitet u Warwicku

Planeta je uočena pomoću robotske grupe teleskopa koji se nalaze u pustinji Atacama u Čileu, a koji su dizajnirani da traže egzoplanete koje prolaze ispred svojih matičnih zvijezda. NGTS-1b je veoma blizu svoje zvijezde i obiđe je svakih 2,6 dana. Površinska temperatura mu je blizu 530 stepeni.

"Uprkos tome što je čudovišna planeta, NGTS-1b je teško pronaći jer je njena matična zvijezda mala i slaba. U svemiru su male zvijezde najčešće pa je moguće da postoji mnogo divovskih planeta koje čekaju da budu pronađene", kazao je profesor Peter Wheatley s Univerziteta u Warwicku.

Izvještaj o velikom otkriću bit će objavljen u časopisu Monthly Notices Kraljevskog astronomskog društva.