Nauka
2

Dijamantski raj 40 svjetlosnih godina od Zemlje

SRNA
Naučnici spekulišu o postojanju "planete dijamanata" - riječ je o planeti "55 Cancri e" u sazvježđu Raka na udaljenosti 40 svjetlosnih godina od Zemlje.

Ekipa astronoma iz SAD i Francuske u zajedničkom referatu dokazuje da čisti dijamanti čine oko trećinu njene mase i čak se mogu nalaziti na samoj površini planete.

Naučnici već osam godina, odnosno od njenog otkrića, pokušavaju da utvrde sastav planete.

Vremenom je postalo jasno da ona ima tvrdi sastav iako se struktura razlikuje od zemaljskog tipa. Orbita "55 Cancri e" nalazi se veoma blizu zvijezde, tako da temperatura na njenoj površini iznosi oko 2.000 stepeni Celzijovih. Voda tamo ne postoji.

U trenucima kada planeta prolazi na fonu svoje zvijezde i stvara malu sjenku, astronomi mogu da dobiju podatke o njenim dimenzijama.

A na osnovu njenog uticaja na kretanje zvijezde može se proračunati masa. Na taj način dimenzije i masa određuju sastav.

Izvršen je proračun nekoliko modela njenog sastava. Ispostavilo se da najviše odgovara model koji pretpostavlja da se planeta sastoji gotovo iz čistog ugljenika.

Ona ima gvozdeno jezgro, ali je mantl, spoljni dio omotača jezgra, po svemu sudeći, veoma zasićen ugljenikom. Usljed visokog pritiska, koji je neminovno prisutan u unutrašnjosti svake planete, ugljenik se pretvara u dijamante.

Prethodno je bilo utvrđen visoki sadržaj ugljenika u samoj zvijezdi. Kako smatraju autori referata, i ostale četiri planete su najvjerovatnije veoma bogate ugljenikom.

Naučnici dolazi do zaključka da postoji cijela klasa planetarnih sistema na osnovu ugljenika. U pravcu prema centru naše galaksije njih bi trebalo da bude sve više, jer se tamo sreću zvijezde sa intenzivnijom linijom ugljenika.

Izdvajanjem takvih sistema u novu klasu naučnici proširuju predstavu o uslovima koji bi teorijski mogli biti pogodni za nastanak nekih oblika života.