Udaljena 170 svjetlosnih godina
6

Otkrivena planeta koju naučnici ne mogu klasificirati

Klix.ba
Naučnici su uz pomoć teleskopa Subaru na Havajima otkrili veliku planetu koju ne mogu klasificirati. Planeta kruži oko zvijezde Kappa Andromeda, a čak 13 puta je veća od Jupitera. Ima crvenkastu boju, a zbog svoje veličine je na granici između planete i zvijezde.

Ova planeta, nazvana Kappa Andromeda b, je udaljena 170 svjetlosnih godina od Zemlje. Njena orbita oko zvijezde iznosi 1,8 orbita Neptuna oko Sunca. Planeta je relativno mlada, a zvijezda oko koje kruži je stara samo 30 miliona godina.

Pošto je ova planeta prema definicijama negdje između planete i zvijezde, astronomi ne znaju kako da je klasificiraju i nazivaju je super-Jupiter.

"Prema konvencionalnom modelu formiranja planeta, Kappa Andromeda b je samo korak do generisanja energije fuzijom, a tada bi se smatrala smeđim patuljkom", rekao je Michael McElwain iz NASA-e.

Masivne planete kao što je ova otpuštaju toplotu koja je ostala nakon njihovog formiranja, što im daje svojstva slična zvijezdama. Čak i Jupiter otpušta energiju dva puta veću nego što prima od Sunca.

Ovo otkriće je pokazalo da velike zvijezde u svom okruženju mogu imati i velike planete.