Na ideju E. O. Wilsona
0

Digitalna "Noina arka" postala realnost

Sarajevo-x.com
Kad je sociobiolog E. O. Wilson dobio TED Prize 2007. godine, pružena mu je šansa da zamisli želju. On je zaželio da neko finansira i kreira lako dostupnu online bazu podataka u kojoj će se naći svaka živa vrsta.

Dva mjeseca kasnije, Wilsonova vizija digitalne "Noine arke" dobila je finansijere - MacArthur Foundation i Alfred P. Sloan Foundation su izdvojili ukupno 12,5 miliona dolara.

Zahvaljujući ovim fondacijama Enciklopedija života postala je realnost, piše Guardian.

U ovu enciklopediju svako može ubaciti tekstove, fotografije i video snimke, a sadržaj će pregledati zaduženi eksperti.

Upravo zahvaljujući svojoj otvorenosti, baza podataka se proširila brže nego je iko mogao očekivati. Do danas su prikupljeni podaci o 150.000 vrsta, a tome je doprinos dalo 250 specijalista i 1.200 "građana-naučnika". Samo je javnost Enciklopediju obogatila za 30.000 fotografija.

Plan je da do 2017. godine ova internet baza prikupi podatke svih 1.8 miliona poznatih živih vrsta. A kako bi pomogli da se što prije dođe do zadatog cilja, finansijeri su danas odlučili ovaj projekt pomoći s dodatnih 12.5 miliona dolara.

"Prikupljanjem informacija o živim vrstama, Enciklopedija života ima potencijal da ubrza naučna otkrića i da koristi kao infrastruktura za daljnja naučna istraživanja", rekao je Arthur Sussman, potpredsjednik MacArthur Foundation.