Nauka
14

Dešifriran genom fetusa starog 18 sedmica

Klix.ba
Američki naučnici su, korištenjem krvnog uzorka majke i pljuvačke oca, uspjeli sekvencirati genom fetusa u maternici. U tom trenutku, fetus je bio star 18 sedmica.

Ljekari su izjavili da će ovaj uspjeh na kraju dovesti do skeniranja fetusa na hiljade genetskih poremećaja samo jednim testom. Međutim, oni vjeruju da će to također imati za posljedicu i postavljanje mnogih etičkih pitanja.

Naučnici sa Univerziteta u Washingtonu su koristili dijelove DNK fetusa, koji plutaju u krvi trudnice. Ovi fragmenti su onda kombinovani, uz pomoć DNK roditelja, kako bi se napravila potpuna mapa genoma fetusa, piše BBC.

Kada se beba rodila, DNK koji su dobili kada je fetus bio star samo 18 sedmica su uporedili sa stvarnim DNK dobijenim iz pupčane vrpce. Podudarnost je bila 98 posto.

Naučnici se nadaju da će se njihov pronalazak u budućnosti koristiti za testiranje fetusa na razne genetske bolesti.

"Pomoću ovoga možemo skenirati cijeli genom fetusa na više od 3.000 genetskih poremećaja jednim sigurnim testom", kazao je dr. Jay Shendure, jedan od istraživača.

David Bonthron, profesor molekularne medicine sa Univerziteta u Leedsu, vjeruje da će glavno pitanje vezano za ovo istraživanje biti: "Šta uraditi sa informacijama?"

"To je moralno pitanje, pitanje o tome šta javnost misli da je prihvatljivo", kazao je Bonthorn.