Nauka
8

Delfini se međusobno zovu "imenom"

Klix.ba
Naučnici su pronašli dokaze da se delfini međusobno zovu "imenom".

Škotski naučnici na Univerzitetu Andrews su otkrili da delfini koristi unikatan zvuk kako bi se međusobno identificirali. Utvrđeno je da ovi morski sisari odgovaraju kada čuju svoj zvuk.

"Delfini žive u trodimenzionalnom okruženju, na pučini i uvijek ostaju zajedno. U takvim uslovima im je potreban veoma efikasan sistem kako bi ostali u kontaktu", rekao je dr. Vincent Janik iz Odjela za proučavanje morskih sisara.

Dugo se spekulisalo da delfini koriste različite zvukove na način na koji ljudi koriste imena. Prethodno istraživanje je pokazalo da se takva glasanja koriste često i da delfini iz iste grupe mogu naučiti i ponavljati neobične zvukove. No, ovo je prvi put da životinje odgovaraju kada čuju svoje "ime". Naučnici su zabilježili da delfini pamte zvuk druge životinje i nakon toga ga ponavljaju.

"Pustili smo zvuk jedne grupe, ali i zvukove drugih grupa, no, delfini su odgovarali samo na zvuk svoje grupe", rekao je dr. Janik. Dodao je da im zvuk pomaže da ostanu zajedno.

"Većina njih ne mogu vidjeti jedni druge, a pod vodom se ne mogu ni namirisati, što je veoma važan osjećaj za sisare kada je riječ o prepoznavanju. Delfini također ne borave na jednom mjestu. Zvuk im pomaže da ostanu zajedno", kazao je Janik.