Nauka
0

Da li postoji gen homoseksualnosti?

Sarajevo-x.com
Julio i Mauricio Cabrera su braća i obojica su homoseksualci, ali su uvjereni da je njihova seksualna orijentacija uslovljena genetskim naslijeđem te da je genetski materijal odgovoran za njihovu homoseksualnu orijentaciju.

Braća Cabera, s ciljem da pokažu da homoseksualnost nije nemoral već genetski predodređeno stanje, odlučili su učestvovati u studiji zajedno sa 1.000 drugih parova homoseksualaca kako bi se identifikovali geni odgovorni za homoseksualnu orijentaciju.

"Ukoliko uspijemo pronaći vezu između gena i homoseksualnosti, moći ćemo dokazati da je seksualna orijentacija predodređena genima baš kao što je to slučaj kod boje kose ili visine jedne osobe. Nadam se da će nas ljudi tada bolje razumijeti“, kazao je za AP Julio Cabarera.

Studija se radi u Chicagu, a finansira je federalno ministarstvo zdravstva. Konačni rezultati istraživanja očekuju se tek naredne godine.

Dr. Alan Sanders koji predvodi studiju smatra da ne postoji samo jedan tzv "gay gen“ već da je više gena odgovorno za seksualnu orijentaciju jednog čovjeka. "Ja smatram da postoji više gena koji su odgovorni za homoseksualnost koji pod utjecajem psiholoških i socijalnih faktora čine da osoba postane gay“, objasnio je Sanders.