Nevjerovatni pejzaži
0

Da li je NASA pronašla drveće na Marsu?

Sarajevo-x.com
NASA je napravila zadivljujuće fotografije kamerom HiRISE koja je postavljena na jedan od satelita koji kruži oko Marsa od 2006. godine. Na jednoj od njih vide se obrisi koji podsjećaju na drveće koje se nalazi u pustinjskom okruženju.

Na prvi pogled izgleda kao brdoviti pustinjski pejzaž negdje na planeti zemlji, s drvećem koje baca sjene na crvenkasto tlo.

Međutim, ovi čudni pješčani nanosi i tamni izdanci koji podsjećaju na drveće udaljeni su od naše planete preko 99 miliona kilometara.

Ono što izgleda kao drveće ustvari su staze izmještenog pijeska. Tokom zimskog perioda sloj karbon dioksida prekrije ledom pješčane nanose, a onda na proljeće isparava uzrokujući da tamni materijal viri iz padina.

"Boja leda koja okružuje padine gdje je tamni materijal dovodi do zaključka da se prašina slegla na led na samom dnu poslije sličnih događaja iz prošlosti", rekla je Candy Hansen iz NASA-e, prenosi Daily Mail.

Satelit koji kruži oko Marsa je poslan kako bi pronašao dokaze o postojanju vode na njegovoj površini. Za ovu planetu se vjeruje da je kao i zemlja doživjela globalne klimatske promjene u proteklih nekoliko miliona godina.