Popravlja raspoloženje
0

Cvijeće zaista pomaže u osvajanju ženskog srca

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Britanski naučnici su istraživali koliko ima istine u tome da poklanjanjem cvijeća muškarac lakše može dobiti naklonost ženske osobe. Prema rezultatima provedenih studija, taj stereotip nije nimalo bez osnova.

Puno je veća mogućnost da žene prihvate muškarca ukoliko im on pokloni buket cvijeća, pokazala je studija. Povezanost između cvijeća i romantike je toliko jaka da muškarac čak ni ne mora kupiti cvijeće. Dovoljno je da je vaza s cvijećem iz vrta na stolu pa da žensko srce bude "mekše", tvrde britanski istraživači. Studija provedena među 46 volonterki pokazala je da žene puno bolje prihvataju muškarca ukoliko je cvijeće u njihovoj blizini, bio im je ljepši i bile su spremnije izaći s njim.

Druga studija, provedena među 122 djevojaka u dobi 18-20 godina, dala je isti rezultat. Muškarac koji je pitao djevojke za izlazak imao je više uspjeha sa cvijećem nego bez njega. "Ovi rezultati potvrđuju shvatanje prema kojem cvijeće može aktivirati romantičnu stranu kod žena", zaključili su istraživači, prenosi Daily Mail.

Oni, ipak, nisu sigurni na koji način cvijeće utječe na žene, ali britanski psiholog Richard Wiseman je ponudio svoje viđenje ove situacije: "Budući da cvijeće izgleda i miriše lijepo, nije nimalo neobično da nekom popravlja raspoloženje. A kad ste dobro raspoloženi, tad ste i kreativniji, više prijateljski nastrojeni, a isto tako u tim situacijama sasvim logično nekog smatrate više atraktivnim".