|

Čuvarima astronomije u BiH potrebna nova oprema: Želimo unaprijediti nauku, ali niko ne reaguje

Čuvarima astronomije u BiH potrebna nova oprema: Želimo unaprijediti nauku, ali niko ne reaguje
47
Piše: Dž. Č.
28.7.2017. u 16:59
72
komentara
47

dijeljenja
Čuvarima astronomije u BiH potrebna nova oprema: Želimo unaprijediti nauku, ali niko ne reaguje Amateri astronauti s građanima Sarajeva (Foto: AG Sarajevo)
Neformalna astronomska grupa iz Sarajeva pokrenula je kampanju prikupljanja finansijskih sredstava za kupovinu nove opreme, kako bi se ozbiljnije posvetili razvoju astronomije u BiH te realizaciji projekata za koje im je potrebna CCD kamera. Međutim, čini se kako niko nema sluha za njihove ideje.
Kako nam je pojasnio amater astronom i doktorant na Mašinskom fakultetu u Sarajevu Alan Ćatović, radeći s opremom koju trenutno imaju, bh. astronomi su izvukli maksimum.

"Uz novu CCD kameru mogli bismo uraditi ozbiljnije stvari. Potrebna nam je bolja oprema, a prije svega osjetljivija kamera za astronomiju. Novom CCD kamerom bismo mogli uraditi nekoliko projekata kao što su detekcija novih asteroida i kometa, detekcija ekstrasolarnih planeta, fotometrija zvijezda, spektroskopija zvijezda i 'Narrowband' astrofotografija", kazao nam je Ćatović.

Foto: AG Sarajevo Foto: AG Sarajevo


Prema riječima drugog amatera astronoma Džana Jašarevića, ovi projekti bi predstavljali značajan naučni iskorak u BiH te doprinijeli razvoju astronomije koja je u našoj zemlji, kako kaže, na koljenima još od 1995. godine.

Pored CCD kamere, bh. amaterima astronomima potrebni su i filteri, analizatori te adapteri, a cijena kompletne opreme je blizu 8.000 KM. Detaljan popis dijelova opreme i njihove cijene opisali su u tabeli uz kampanju.

Foto: AG Sarajevo Foto: AG Sarajevo


Međutim, nakon 20 dana, koliko već traje Indiegogo kampanja, naši ljubitelji astronomije uspjeli su prikupiti tek 360 KM. Kako nam je rekao Ćatović, njihova grupa ima blizu 830 članova, ali tek ih je petero sakupilo od 100 do 150 KM. Pokušali su tražiti i pomoć nadležnih organa, ali niko im ne odgovara.

"Javljao sam se svim ministrima te na adrese 30-ak velikih firmi u BiH, ali apsolutno niko ne odgovara. Džan i ja pokušavamo vlastitim snagama pokrenuti nešto značajno, ali ljudima je potpuno svejedno. Želimo popularizirati astronomiju u BiH jer se, doslovno, više nigdje ne izučava, ni na fakultetima, a kamo li u školama. Tonemo kao društvo i to veoma brzo", ističe Ćatović koji je početkom ove godine napisao i knjigu o astronomiji na 250 strana naziva "Naš svemir - zapanjujuće činjenice o svemiru u kojem živimo".

Foto: AG Sarajevo Foto: AG Sarajevo


Dio opreme koju su dosad koristili, našoj astronomskoj grupi donirali su Zoran Knežević i Haris Nuspahić, a ostalo je Ćatović sam kupio.

"Svi u regiji kuburimo s opremom i novcem. Naša grupa je uradila dosta na promociji astronomije u BiH u posljednje vrijeme, ali niko ne reaguje na naše ideje", zaključio je Ćatović u razgovoru za Klix.ba.

Foto: AG Sarajevo Foto: AG Sarajevo


Podsjećamo, neformalna astronomska grupa Sarajevo već je tri puta organizirala Astro party na Igmanu, gdje su posjetioci imali priliku posmatrati Sunce, Mjesec, Jupiter, Saturn, zvjezdane skupove... Ovi čuvari astronomije u BiH često izađu i na ulice te prolaznicima pruže priliku da se upoznaju o različitim nebeskim čarolijama.
Prijavi grešku


Komentari (72)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...