Nauka
9

Crvena lista: Najveći primati na planeti na pragu izumiranja

Klix.ba
Jedan od naših najbližih evolucijskih rođaka gurnut je na još jedan korak od izumiranja – gorila koja obitava u centralnoj Africi nedavno je dobila status kritično ugrožene vrste.

Radi se o vrsti tzv. istočne gorile koja se sastoji od dvije podvrste – Grauerova gorila (3.800 jedinki) i planinska gorila (800 jedinki), a žive teritoriji istočne Demokratske Republike Kongo. Njenim stavljanjem u kategoriju ekstremno ugroženih vrsta, broj vrsta čovjekolikih majmuna kojima prijeti izumiranje popeo se na četiri od mogućih šest.

Pred izumiranjem su zapadne gorile i dvije vrste orangutana, a čimpanze i bonobo su jedini čovjekoliki majmuni kojima ne prijeti nestanak.

Ugroženost gorile uzrokovana je isključivo čovjekovim djelovanjem u vidu ilegalnog lova zbog njihovog mesa i skupocjenih dijelova tijela. Broj jedinki istočne gorile, inače najvećeg primata na planeti, u posljednjih 20 godina pao je za nevjerovatnih 70 posto.

Kategoriziranje broja, odnosno ugroženosti neke vrste vodi se Crvenom listom IUCN-a - Međunarodne unije za očuvanje prirode. Vrste se kategoriziraju u sedam polja koje čine spektar mogućih stanja, od izumrle vrste do vrste koja ne predstavlja brigu.

Istočne gorile su na korak od nestanka, a svrstane su u CR grupu, tj. u grupu kritično ugroženih. Od izumiranja ih dijeli samo jedan stepen, onaj koji označava kraj postojanja vrste u divljini.

Vezani članci