|

Crne rupe bi mogle "oživljavati" umiruće zvijezde

Crne rupe bi mogle "oživljavati" umiruće zvijezde
22
Klix.ba
4.11.2018. u 20:32
50
komentara
22

dijeljenja
Crne rupe bi mogle "oživljavati" umiruće zvijezde Foto: EPA-EFE
Crne rupe su jedne od najzanimljivijih pojava u svemiru, a najnovije istraživanje koje je objavljeno u naučnom časopisu "The Astrophysical Journal" bacaju neko novo svjetlo na njih.
Naime, crne rupe su poznate po tome da "unište" sve sa čim dođu u kontakt, ali naučnici iz laboratorije "Lawrence Livermore" u Kaliforniji tvrde da one mogu i "oživjeti" umiruće zvijezde.

Crne rupe su nebeska tijela čija je druga kozmička brzina veća od brzine svjetlosti tako da ga ni svjetlost ne može napustiti zbog izuzetno jake gravitacione sile, te su samim time i nevidljive za nas.

Kada nešto pređe granicu crne rupe koju zovemo horizont događaja, ništa, pa čak ni svjetlost, zauvijek ostaje u njoj.

No, najnovije istraživanje je pokazalo kako crne rupe mogu "oživjeti" umiruće zvijezde.

Naime, ukoliko se zvijezda koja potroši svoje "gorivo" nađe pored crne rupe srednje veličine, gravitaciona sila crne rupe bi mogla "natjerati" jezgru zvijezde da se fuzijom pretvara u kalcij i željezo, što bi nastavilo lančanu reakciju koja bi dovela do ponovnog "paljenja" zvijezde.

No, to bi trajalo izuzetno kratko jer bi crna rupa ubrzo "progutala" zvijezdu i zauvijek je uništila.

Računarska simulacija Računarska simulacija "paljenja" zvijezde blizu crne rupe (Foto: Laboratorija "Lawrence Livermore")


No, postoji "mali" problem. Naučnici su do ovog zaključka došli koristeći računare s obzirom da još uvijek nismo detektovali crne rupe srednje veličine - poznato je da u svemiru postoje izuzetno male (sto puta manje mase od našeg Sunca) i izuzetno velike crne rupe (nekoliko milijardi veće mase od našeg Sunca).
Prijavi grešku


Komentari (50)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...