{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čovjek je odgovoran za zagrijavanje planete, slijede suše i poplave

S
27.9.2013. u 12:49
10
27
Čovjek je odgovoran za zagrijavanje planete, slijede suše i poplave
10
Čovjek je odgovoran za zagrijavanje planete, slijede suše i poplave
Vodeći svjetski klimatolozi zaključili su da je čovječanstvo najodgovornije za globalno zagrijavanje, navodi se u novom izvještaju koji će države koristiti kao osnovu u rješavanju problema rasta temperature.
Delegati koji su učestvovali u radu sedmodnevnog Panela o klimatskim promjenama u Stockholmu rekli su da je usvojen dokument u kojem se jasnije nego ikada do sada ukazuje na odgovornost čovječanstva.

U izvještaju se navodi da je vjerovatnoća da je čovječanstvo odgovorno za najveći dio globalnog zagrijavanja od sredine 20. vijeka podignuta na 95 posto sa 90 posto iz prethodnog izvještaja iz 2007. godine i 66 posto iz 2001. godine.

U dokumentu, koji će u cjelosti biti objavljen tokom dana, takođe se navodi da trenutno usporenje stope globalnog zagrijavanja vjerovatno neće dugo trajati.

Stručnjaci prognoziraju da će u budućnosti biti sve više toplotnih talasa, suša, poplava i da će nivo mora nastaviti da raste ako se ne preduzmu hitne mjere za smanjenje emisija gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte.

Skoro 200 država pristalo je da se do 2015. godine postigne dogovor u okviru UN o borbi protiv globalnog zagrijavanja i da se izvrši djelimičan prelaz sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: