Obavili misiju
23

Članovi posade ISS-a se vratili na Zemlju u kapsuli Soyuz

D. B.
(Foto: EPA-EFE)
Članovi Međunarodne svemirske stanice (ISS) sigurno su se vratili na Zemlju nakon što se njihova kapsula Soyuz spustila u Kazahstan.

Članovi posade su proveli nekoliko dana izvodeći eksperimente i testove u orbiti. Ruski kosmonaut Aleksej Ovčinin, Amerikanac Nick Hague i prvi astronaut iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Hazzaa al-Mansoori, bili su članovi Ekspedicije 60. ISS su napustili danas u kapsuli Soyuz te su se spustili u Kazahstan.

Misija ruske svemirske agencije Roscosmos i američke svemirske agencije NASA su posmatrali kapsulu koja je napustila orbitu i počela brzo spuštanje u nižu atmosferu. Nekoliko kilometara iznad puste kazahstanske stepe otvoreni su padobrani, brzina je smanjena, a potom je uslijedilo spuštanje.

Nedugo nakon slijetanja kapsula je otvorena, a posada je izašla.

Ovčinin, Hague i Al-Mansoori su stigli na ISS 25. septembra te su proveli sedmicu u svemiru. Na ISS-u su sada Rus, Amerikanac i Italijan.

Proces spuštanja kapsule je pomno praćen, posebno nakon problema koji su se pojavili u oktobru prošle godine. Tada su Ovčinin i Hague doživjeli probleme nedugo nakon lansiranja zbog čega su aktivirali hitno slijetanje s visine od 50 km. Sve je proteklo prema planu, tako da su prošli bez povreda.