Nauka
9

Čimpanze "razgovaraju" o vrijednosti hrane koju sakupljaju

Klix.ba
Istraživači su shvatili da naši najbliži genetski rođaci među sobom dijele informacije o omiljenoj hrani.

Čimpanze su svojim glasanjem visokim tonovima naglašavali kvalitet voća koje im se najviše sviđa, piše list Animal Behaviour.

Istraživanje koje je provedeno je jedinstveno, jer su dosadašnje analize komunikacijskih sposobnosti čimpanzi sprovođene u njihovom zatočeništvu.

Istraživanje je sproveo Institut Max Planck za proučavanje evolutivne antropologije sa Ammie Kalan na čelu. Testovi su vršeni u prašumi u zapadnoj Africi, a vršeni su za vrijeme njihovog "razgovora" o pronalascima hrane.

Tim je proučavao 379 različitih glasanja čimpanzi, koja se odnose na pet različitih vrsta hrane. Zaključeno je da su krikovi zapravo specifične vokalizacije koje zavise od konteksta. Životinje su modifikovale visinu krikova u odnosu na voće – kada bi voće bilo više vrednovano u zajednici, onda bi se životinje glasale u višim tonovima.

Također, vrijedno voće je dodatno obilježeno glasanjem koje se odnosilo na veličinu drveta – što je drvo bilo manje, to je krik stvaran u višim tonovima.

"Ovo je prvi put da su vokalizacije čimpanzi povezane sa različitim izvorima hrane i njihovim različitim karakteristikama", rekla je Kalan.