Blizu velikog otkrića
1

CERN: Božije čestice nakratko opažene

Sarajevo-x.com
Najvrednije otkriće u fizici elementarnih čestica, Higgsov bozon, možda je nakratko zapažen, objavili su istraživači koji vrše eksperimente na Velikom hadronskom sudaraču (LHC) u Ženevi.

Veliki hadronski sudarač je projekt pokrenut 2008. godine, vrijedan nekoliko milijardi dolara, na kojem radi nekoliko hiljada naučnika i u kom pokušavaju rekonstruisati uslove u trenutku nastanka svemira. Nastanak svemira se vezuje sa Velikim praskom za koji se vjeruje da se desio prije 13,7 milijardi godina.

Da su naučnici danas sa sigurnošću mogli potvrditi postojanje Božije čestice, to bi bila pobjeda Standardnog modela, teorije za koju se smatra da najpotpunije opisuje materijalni svijet. Ovo otkriće bi bilo jedno od najvećih u posljednjih 60 godina.

Međutim, naučnici nisu imali dovoljno podataka da potvrde otkriće Božije čestice, prenosi BBC.

Dva odvojena eksperimenta na LHC-u, Atlas i CMS posebno su provodili potragu za Higgsovim bozonom. Statistička sigurnost rezultata istraživanja je još uvijek nedovoljna da bi se potvrdilo otrkiće Higgsovog bozona te će naučnici nastaviti analize i testove.

Higgsov bozon ili Božija čestica je hipotetička čestica i u teoriji je potvrđena 1964. godine, a predvidio ju je britanski naučnik Peter Higgs. Higgsov bozon je važan za razumijevanje mase, to jeste razumijevanje na koji način sve u univerzumu dobija svoju masu.

Ovi eksperimenti i parcijalno otkriće su unijeli puno uzbuđenja među fizičarima elementarnih čestica. Profesor Stefan Soldner-Rembold sa Univerziteta u Manchesteru nazvao je i ovakve rezultate izuzetnim dodajući da će naučnici kroz godinu dana potvrditi postojanje Božije čestice, ali da to neće biti ovogodišnji Božićni poklon.