{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ćelije mozga mogu živjeti duže od tijela

26.2.2013. u 20:43
14
6
Ćelije mozga mogu živjeti duže od tijela
14
Ćelije mozga mogu živjeti duže od tijela
Naučnici tvrde da ćelije mozga mogu živjeti najmanje dva puta duže nego organizmi u kojima se nalaze. Naučnici su otkrili da moždane ćelije miševa implantirane u pacove prežive sve do smrti pacova, što iznosi dva životna vijeka miša čije su ćelije uzete.
"Mi polako, ali konstantno produžavamo životni vijek čovjeka", rekao je dr. Lorenzo Magrassi, neurohirurg sa Univerziteta u Paviji i jedan od vođa istraživanja.

Značaj ovog istraživanja leži u činjenici da je dokazano da moždane ćelije ne bi umrle čak ni ako bi se životni vijek čovjeka produžio na 160 godina. Većina ćelija u ljudskom tijelu se konstantno zamjenjuje novim, ali ljudi se rađaju sa skoro svim moždanim ćelijama koje će ikada imati.

Magrassi i njegove kolege su željeli otkriti da li ćelije mozga mogu nadživjeti organizme u kojima žive. Kako bi to uradili, naučnici su uzeli moždane ćelije iz miševa i implantirali ih u mozgove 60 fetusa pacova. Pacovi su nakon toga pušteni da žive normalno. Nekoliko dana prije prirodne smrti pacovi su eutanazirani, a naučnici su analizirali njihove mozgove. Implantirane moždane ćelije su bile žive, iako pacovi žive dva puta duže od miševa, piše Live Science.

Magrassi je dodao da bi ovo istraživanje moglo pomoći kod transplantacija moždanih ćelija koje bi se mogle koristiti za liječenje Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: