Pravo bogatstvo
54

Čak 50.000 starih rimskih novčića pronađeno u moru kraj obale Sardinije

F. H.
Foto: Ministarstvo kulture Italije
Foto: Ministarstvo kulture Italije
Italijanski ronilac ugledao je nešto metalno u blizini obale Sardinije i doveo je do otkrića desetina hiljada rimskih bronzanih novčića, saopćilo je talijansko ministarstvo kulture.

Nakon što je muškarac obavijestio vlasti, ronioci iz odreda za zaštitu umjetnina i odjel za podvodnu arheologiju ministarstva poslani su da istraže. Novčići, koji datiraju iz prve polovine četvrtog stoljeća, pronađeni su među morskom travom nedaleko od sjeveroistočne obale mediteranskog otoka.

Ministarstvo nije otkrilo tačan datum prvog otkrića, ali bilo je to u blizini grada Arzachena. Broj do sada pronađenih novčića još se utvrđuje jer se sada sortiraju. Procjenjuje se da postoji najmanje 30.000 novčića, a moguće čak i 50.000.

Pronađeni starorimski novčići nazivaju se folis, bronzani novac uveden oko 294. godine nove ere monetarnom reformom bivšeg rimskog cara Dioklecijana.

Zanimljivo je da su svi novčići u iznimnom i rijetkom stanju očuvanosti. Čak i na nekoliko oštećenih kovanica još uvijek ima čitljivih natpisa, navodi ministarstvo.

Luigi La Rocca, dužnosnik sardinijskog arheološkog odjela, pozdravio je otkriće kao jedno od najznačajnijih otkrića novčića u posljednje vrijeme.

Rekao je da je to još jedan dokaz bogatstva i važnosti arheološke baštine sačuvane ispod morskog dna.

Većina novčića pronađena je u pješčanom području između podvodne morske trave i plaže, što ukazuje na prisutnost obližnjih brodoloma, navodi ministarstvo.

Slično je otkriveno u Devonu u Velikoj Britaniji 2013., kada je iz dubina izronilo 22.888 folisa. Ovu iznimnu riznicu kovanica pronašao je Laurence Egerton samo nekoliko stotina metara od mjesta gdje se nalazila rimska vila i vojna utvrda iz drugog do trećeg stoljeća.