{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brzo opijanje je povezano sa nedostatkom proteina u mozgu

Klix.ba
14.5.2015. u 16:30
30
51
Brzo opijanje je povezano sa nedostatkom proteina u mozgu
30
Brzo opijanje je povezano sa nedostatkom proteina u mozgu
Agresivno konzumiranje alkoholnih pića koje za cilj ima brzu intoksikaciju možda je povezano sa nedostatkom određenog proteina u ljudskom mozgu.
Do ovog zaključka došli su naučnici sa američkog istraživačkog instituta Scripps testirajući uticaj G-proteina ili GIRK-a (G-protein-spregnuti unutrašnje-ispravljajući kalijumski kanali) na mozgove laboratorijskih miševa.

G-proteini kontrolišu nadraženost neurona tako da smanjuju mogućnost njihovog aktiviranja. Zbog činjenice da alkohol aktivira G-proteine i njihovu funkciju, naučnici su testirali efekat odstranjivanja ovog proteina iz mozga.

Dva sata dnevno miševi su mogli piti samo alkohol, a stavljeni su u dvije grupe – oni sa G-proteinom i oni bez njega. Naučnici su ubrzo shvatili da miševi bez G-proteina konzumiraju alkohol puno brže i više u odnosu na drugu grupu.

Nakon što je dvjema grupama dopušteno da piju alkohol bez obzira na doba dana, razlika u konzumiranju nije uočena, tako da su naučnici zaključili kako je G-protein, odnosno njegov nedostatak, odgovoran za ponašanje povezano sa namjerom opijanja u vrlo kratkom vremenskom roku.

Naučnici pretpostavljaju kako alkohol kod takvih osoba postaje privlačniji zbog povećanog angažmana u centrima za nagrađivanje ponašanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: